Zatajenje nadbubrežnih žlijezda i COVID-19

Nema podataka da je zaraza novootkrivenim koronavirusom češća u osoba sa zatajenjem nadbubrežnih žlijezda. Poznato je međutim da su osobe s primarnim zatajenjem nadbubrežnih žlijezda (Addisonova bolest) i kongenitalnom adrenalnom insuficijencijom inače sklonije infekcijama. Razlog tomu je neprimjerena imunološka reakcija organizma i nedostatak kortizola, hormona nadbubrežnih žlijezda. U akutnoj infekciji potrebno je više kortizola kako bi se organizam suprotstavio stresu. Nedostatno lučenje kortizola imaju i neke osobe s oštećenjem funkcije žlijezde hipofize.


Kod osoba sa zatajenjem nadbubrežnih žlijezda bitno je spriječiti zarazu. Pažljivo se trebaju primjenjivati preporuke o osobnoj higijeni, strogo izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima i ostati doma. Treba odgoditi rutinske liječničke preglede i pripremiti primjerene zalihe lijekova.


Život osoba sa zatajenjem nadbubrežnih žlijezda ovisi o uzimanju nadomjesne hormonske terapije kako bi se održavala nužna razina hormona kortizola u tijelu. Lijek hidrokortizon (Cortef) mora se uzimati redovito. Tablete hidrokortizona treba uzimati u uobičajenoj dozi ako osoba nije akutno bolesna. Preventivno povećanje doze hidrokortizona ako nema akutne bolesti ne štiti od zaraze koronavirusom.


U slučaju akutne bolesti ili ozljede potrebno je postupiti prema preporukama endokrinologa za te okolnosti. Osnovno načelo liječenja je odmah povisiti doze hidrokortizona kako bi se razina kortizola prilagodila pojačanim potrebama obrane organizma.


Ako je stanje samo blaže narušeno, potrebno je udvostručiti ili utrostručiti dozu tableta hidrokortizona (Cortefa) tijekom 2 dana te nakon toga vratiti uobičajenu dozu. Ako se nakon tog vremena uz veću dozu hidrokortizona ne osjeti poboljšanje, potrebno je javiti se liječniku.


Ako se stanje počne pogoršavati (posebice u slučaju pojave slabosti, mučnine ili ošamućenosti) odnosno ako se iz bilo kojeg razloga ne može uzimati lijek na usta (primjerice kod povraćanja ili proljeva), obvezatno je žurno javljanje liječniku radi hitne primjene visokih doza hidrokortizona u obliku injekcija.


Ako se pojave simptomi zaraze koronavirusom poput povišene temperature, kašlja i otežanog disanja, potrebno je odmah obavijestiti liječnika i epidemiologa uz obvezatnu napomenu da osoba ima i zatajenje nadbubrežnih žlijezda. Oni će neposredno procijeniti mora li se pacijent uputiti u bolnicu pa postupiti pažljivo prema njihovim uputama.


Važno je da osoba sa zatajenjem nadbubrežnih žlijezda uvijek uza sebe ima lijek Cortef i  dokument iz kojeg je vidljivo da boluje od nedostatka kortizola.

Vezane vijesti

Dragi naši pacijenti

Leave review
posebna uloga KB Dubrava u pandemiji COVID-19 naglo je prekinula naše veze....
Read More

Bolesti štitnjače i COVID-19

Leave review
Najčešće bolesti štitnjače vezane su uz poremećaje u njezinom radu:  smanje...
Read More

Zatajenje nadbubrežnih žlijezda i COVID-19

Leave review
Nema podataka da je zaraza novootkrivenim koronavirusom češća u osoba sa za...
Read More