Bolesti štitnjače i COVID-19

Najčešće bolesti štitnjače vezane su uz poremećaje u njezinom radu:  smanjeni rad (hipotireoza) odnosno pojačani rad (hipertireoza).

 
Uzrok poremećaju rada štitnjače često je autoimuna reakcija specifičnim protutijelima koja potiču štitnjaču i izazivaju hipertireozu (Graves-Basadovljeva bolest) ili imaju štetan učinak na tkivo štitnjače pa nastaje hipotireoza (Hashimotov tireoiditis). Iako je riječ o bolestima u čijem nastanku je uključen naš imunološki sustav, osobe s autoimunim bolestima štitnjače nisu imunokompromitirane i ne obolijevaju od infekcija češće od ostalih ljudi. Prema dosadašnjim saznanjima niti infekcija koronavirusom koji izaziva bolest COVID-19 nije iznimka. Isto tako nema dokaza da bi osobe oboljele od autoimunih bolesti štitnjače u slučaju zaraze imale nepovoljniji tijek COVID-19 bez obzira koliko je poremećaj štitnjače uspješno reguliran. 


Lijekovi koji se koriste u liječenju hipotireoze (Euthyrox, Letrox, Tyraq, Novothyral) nisu imunomodulatori, tj. nemaju utjecaj na naš imunološki sustav i neće imati štetan učinak ukoliko dođe do zaraze koronavirusom.   


Tireosupresivni lijekovi Athyrazol i Propiltiouracil koje koristimo u slučaju hipertireoze također nisu povezani s povećanim rizikom nastanka infekcije. Međutim, visoke doze ovih lijekova (koje su obično potrebne u ranijim fazama bolesti, kada je razina hormona jako povišena) vrlo rijetko mogu dovesti do pada neutrofilnih leukocita (krvnih stanica koje su bitne u obrani organizma, posebice bakterijskih upala). Kod uvođenja tireosupresivnih lijekova i inače se preporuča redovito kontrolirati krvnu sliku (leukocite). Ukoliko njihova razina padne ili se razviju simptomi infekcije poput grlobolje i visoke temperature, potrebno je javiti se liječniku koji će terapiju prekinuti i zamijeniti. Navedeni simptomi su vrlo slični simptomima COVID-19 pa se bez testiranja neće moći razlikovati od infekcije koronavirusom. 


Također osobe s hipertireozom i razvijenim promjenama na očima (tireoidna oftalmopatija) koje u terapiji primaju kortikosteroide u većim dozama i kroz duže vrijeme, trebaju pripaziti na simptome infekcije koronavirusom jer ti lijekovi mogu suprimirati imunološki sustav. U slučaju da simptomi nalažu liječničku konzultaciju, svakako napomenuti uzimanje kortikosteroidne terapije.  
Za sada nemamo dokaza da su osobe nakon operacije štitnjače ili provedene radiojodne terapije sklonije virusnim infekcijama pa tako ni infekciji koronavirusom. 


Najvažnije za sve oboljele je nastaviti terapiju prema preporuci svog endokrinologa te se neovisno o bolesti štitnjače pridržavati važećih preporuka o izolaciji i provođenju higijenskih mjera, pranja ruku te dezinfekcije. Redovito uzimanje terapije omogućit će nesmetano odvijanje svih funkcija organizma za koje su hormoni štitnjače bitni.  


Ako su Vaše kontrole inače u razmacima od 6 ili više mjeseci i osjećate se dobro, možete je bez straha odgoditi koji mjesec i pričekati na pregled kad to bude moguće. Ukoliko je došlo do promjena u Vašem stanju ili je Vaš endokrinolog zahtijevao češće kontrole, javite se obiteljskom liječniku radi provjere  laboratorijskih nalaza. Ako su se nalazi značajno promijenili, uz dogovor s obiteljskim liječnikom, konzultirajte Vašeg endokrinologa telefonski ili internetom. Kontrolni pregled je moguće obaviti i putem A5 uputnice koju će Vam izdati obiteljski liječnik, a ne zahtijeva Vaš dolazak u bolnicu.  


Ukoliko se bolest štitnjače liječi tijekom trudnoće, bitna je kontrola hormona u prvom tromjesečju. Što ranije ih javite endokrinologu te po potrebi nastavite s redovitim kontrolama na daljinu.  

Vezane vijesti

Dragi naši pacijenti

Leave review
posebna uloga KB Dubrava u pandemiji COVID-19 naglo je prekinula naše veze....
Read More

Bolesti štitnjače i COVID-19

Leave review
Najčešće bolesti štitnjače vezane su uz poremećaje u njezinom radu:  smanje...
Read More

Zatajenje nadbubrežnih žlijezda i COVID-19

Leave review
Nema podataka da je zaraza novootkrivenim koronavirusom češća u osoba sa za...
Read More